Uit in Maaseik!

De zomer vakantie loopt op zijn einde maar dat wil niet zeggen dat je geen leuke uitstap meer kan plannen.

In de maand september wordt het een gezellig bende in Maaseik, er is bijna elk weekend feest.

We starten op de eerste zondag van de maand met een mooie traditie: op de Markt wordt een knapkoek met een diameter van 3 meter gebakken. Een reuzeknapkoek dus! Er is ook flink werk gemaakt van de randanimatie:”De ambassadeurs van de knapkoek met op kop Reus Riddart, zijn natuurlijk van de partij. Muziek is er van de Ray James Big Band.” Verder is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de knapkoek, de Knapkoekers en de voorbije feesten. Knap is ook de nostalgische kermis met 21 volksspelen voor kinderen. En de toegang is helemaal gratis. Overigens wordt het druk in Maaseik op 4 September, want aan de Bospoort staat Fiesta Europa, zijn winkels open tot 16:00 uur en komt de Van Eyck-run helemaal vanuit Dorne aan op de Markt.

Klein weetje over het Knapkoekfeest: Peggy haar moeder was de allereerste Knapkoek-prinses van Maaseik en het was hier dat ze de vader van Peggy heeft leren kennen. Ondertussen 51 jaar geleden.

De tweede zondag van september is het de beurt aan Tine en Karel van Wijndomein Aldenecyk. Op 11 september presenteren zij in de tuin van het wijndomein de Wijnfeesten. Uiteraard met lekkere wijn, maar ook met gezellige randanimatie. Zoveel zelfs dat het Wijnfeest dit jaar in de richting van een spektakel gaat. Zo zijn er rondleidingen door de wijngaard, de wijnmakerij en het pershuis. Er worden met de introductie van de mousserende Pinot Brut, de Pinot Noir en de Chardonnay Heerenlaak (allemaal cuvée 2014) ook nieuwe wijnen gepresenteerd. Het Wijnbroedertoneelgezelschap brengt “Sjan en ôngepermetteerd” terwijl we ook de officiële kick-off van de damesband Freakin’Awesome 3 mogen verwachten.

Genieten dus van Aldeneyck-wijnen en oesters op het gezellig terras in de binnentuin van het domein. En als het regent? Geen probleem, dan verhuis alles naar binnen.

Het houd maar niet op in Maaseik want op de derde zondag van september trekt een Koetsenparade door en om Maaseik.

De Historische Koetsenparade telt dit jaar meer dan 25 rijtuigen. De koetsiers en hun passagiers zijn op hun paasbest in originele klederdracht. Op de Markt ziet u een selectie van de mooiste rijtuigen die door een jury werden uitgekozen. De koetsen worden in stijl aangekondigd en begeleid door de Piper & Drumband. En in het voorprogramma wordt dit jaar aandacht besteedt aan het Belgisch bereden Trekpaard.

Wil je tussen de feesten door nog meer van Maaseik ontdekken, doe dan eens mee aan een wandel- of fietszoektocht. Nog tot 30 september kan je bij Toerisme maaseik terecht voor een wandelzoektocht in de historische kern, of een fietszoektocht door Maaseik en Neeroeteren. De wandelzoektocht is er trouwens ook op kindermaat. Er is een brochure verkrijgbaar per zoektocht. Prijs: € 5,-, en er zijn heel wat leuke prijzen te winnen!

Als dit geen gezellig uitstap in Maaseik wordt dan weet ik het niet!

 

Categorieën